8 tipů, jak předejít chřipce | Články | Edenred

8 tipů, jak předejít chřipce | Články | Edenred

Czech Republic

8 tipů, jak předejít chřipce

26. 2. 2020

Prevence je základ. Pokud se dobře připravíte, může se vám chřipka vyhnout dlouhým obloukem! V dnešním blogu se dočtete 8 tipů, jak chřipce a nachlazení předejít a taky co dělat, když už vás chřipka skolila

  1. Zvažte očkování

Očkování lékaři doporučují hlavně starším lidem, těhotným ženám nebo lidem s dlouhodobými zdravotními problémy, kteří jsou k nakažení náchylnější. Nezapomeňte, že vakcinace proti sezónní chřipce pomáhá většinou jen na jednu sezónu, protože vir se stále mění a každý rok se tak připravuje nová vakcína. Očkování by mělo probíhat cca 4 měsíce před “hlavní” chřipkovou sezónou , to znamená přibližně na přelomu října a listopadu.

2. Myjte si ruce na každém kroku

Dbejte na mytí rukou hlavně po návštěvě zalidněných míst jako třeba MHD, obchodních domů, sdílených toalet a podobně. Ideálním pomocníkem je kapesní lahvička antibakteriálního mýdla. V zalidněném prostředí se vyvarujte dotýkání obličeje a očí.

3. Dbejte na pestrou stravu

Díky vyváženému jídelníčku bude mít vaše tělo dostatek energie, nebude podléhat únavě ani virům. Mrkněte, jak toho docílit.

4. Jezte potraviny bohaté na vitamíny

Zařaďte do svého jídelníčku hodně ovoce a zeleniny. Skvělým parťákem pro nákupy je naše elektronická stravenková karta . Můžete ji využít například v Ugově Salaterii, Green Factory, nebo si nechat zdravé jídlo dovézt třeba z Ordr, Vybersijidlo.cz a mnoha dalších míst. Můžete taky nechat veškeré starosti s pravidelným přísunem vitamínů na 5 připravených jídlech denně z jezkovykrabicky.cz.

5.Vyzkoušejte otužování

Sauna i pravidelná studená sprcha vám pomohou nastartovat organismus a posílit imunitu. Přečtěte si náš článek o tom, jaké možnosti se v saunování nabízí. Vyzkoušíte švédskou, finskou saunu, infrasaunu, anebo parní lázeň[PY5]

6. Sportujte, ale rozumně

Pravidelný pohyb vašemu organismus určitě pomůže. Své volnočasové poukázky nebo Benefit karty můžete teď v zimě použít v řadě zařízení po celé České republice. Uplatněte své benefity na lyžování, bowling, bruslení, nebo aquapark. A až zavolá jaro, vyzkoušejte jízdu do práce na kole s Rekola.cz.

Ale opatrně, nadměrná zátěž naopak organismus oslabuje. Dejte si pozor i na prochladnutí cestou z fitka nebo bazénu.

Tip! Jestliže už přemýšlíte, jak zhubnout do plavek, přečtěte si našich 15 tipů, které vám k tomu snadno dopomůžou.

7. I otevřené okno pomůže

Větrejte i když je venku zima. Čerstvý vzduch omezuje nadměrnou kumulaci virů, bakterií a plísní.

8. Přestaňte šidit spánek

Nedostatečný spánek a zvýšený stres z vás udělají dokonalého hostitele nejen chřipkových virů. Nemusíte se držet věčně prosazovaných 8 hodin, dopřejte si tolik spánku, kolik potřebujete. Dospávání o víkendu vám nepomůže.

Tip! Přečtěte si jeden z našich článků o tom, jak vybalancovat osobní a pracovní život a více popřemýšlet o tom, proč si domů nenosit stres z práce a mnoho dalšího.

Tipy pro efektivní léčbu

- Zapomeňte na antibiotika – chřipku způsobuje virus, ne bakterie. Antibiotika vám proto nepomohou. Určitě se proto hned nevrhejte do čekárny ORL, ještě byste si přinesli něco dalšího.

- Klid a (nejen) nohy v teple – buďte v klidu a teple, dopřejte si častý spánek a vydatné pocení.

- Zmírněte příznaky – na kašel i teplotu platí volně prodejné léky. Nezapomeňte ale, že jde “jen” o příznaky. I když se vám od nich uleví, zůstávejte v klidu a teple.

- Zvyšte příjem tekutin – teplota vás bude dehydratovat, myslete proto na pravidelné pití.

Chřipku nepřecházejte. Jednak přecházením šíříte nákazu mezi dalšími lidmi a navíc riskujete, že se chřipka rozvine v něco horšího. Třeba zápal plic, zánět středního ucha nebo dokonce zánět srdce a centrálního nervového systému.

Další články

Výhody placení s Qerko

Jak bezpečně a bez čekání platit přes Qerko

Číst více8. 3. 2023

Ukončení služby Poukázky za kartu

Ukončení služby Poukázky za kartu

Číst více5. 12. 2022

EDENRED POMŮŽE SBÍRKOU POUKÁZEK LIDEM V NOUZI

Společnost Edenred již pátým rokem pomáhá lidem v nouzi.

Číst více29. 11. 2022