Podzimní průvodce saunováním aneb není sauna jako sauna | Články | Edenred

Podzimní průvodce saunováním aneb není sauna jako sauna | Články | Edenred

Czech Republic

Podzimní průvodce saunováním aneb není sauna jako sauna

3. 10. 2019

Obliba saunování neustále roste. Jednak díky své běžné dostupnosti, finanční nenáročnosti i skvělým účinkům na náš organismus. Tuhle proceduru lidé znali už před tisícem let, tak jí vyzkoušejte taky!

Finská a švédská sauna

Asi nejznámější je finská sauna. Tu si většina z nás vybaví, když na saunování přijde řeč. Místnost s kamny, rozžhavenými kameny a dřevěným obložením. Vytápí se běžně do teplot 85–95°C a vlhkost se zde pohybuje do 20 %. Vlhkost se udržuje přeléváním kamenů vodou. Vzhledem k vysoké teplotě a nízké vlhkosti je finská sauna vhodná spíš pro zkušenější návštěvníky saun.

Jejím hlavním účinkem je odplavování toxinů z těla spolu s potem, prokrvení kůže a orgánů a celkové zrelaxování těla i mysli. Díky hlubokému prohřátí svalů je vhodná i jako regenerační proces po cvičení nebo tréninku.

Švédská nebo také suchá sauna funguje stejně jako finská. Jen je zde nižší vlhkost a teplota dosahuje běžně 100°C, a proto je pobyt v ní ještě náročnější než v té finské. Přínos tělu je ale stejný.

Saunovací cyklus ve finské i švédské sauně zahrnuje 8–15 minut v sauně, následné rychlé zchlazení v ledové sprše nebo bazénu a několikaminutový odpočinek na čerstvém vzduchu skoro až k pocitu zimy. Ideální počet cyklů jsou 3, umocníte tak účinek sauny na váš organismus.

Co se saunového rituálu týče, v infrasauně si pobudete déle, běžně to trvá až 15 minut, než se vůbec začnete pořádně potit + samotný pobyt v sauně. Cykly se opět opakují několikrát. Jedinou nevýhodou tak zůstává vedle nižší dostupnosti relativní časová náročnost celého procesu.

Tip! Zdravé saunování můžete doplnit i podzimním ozdravným detoxem. Jak se s ním poprat, si můžete přečíst tady.

Infrasauna

V poslední době roste na popularitě také infrasauna. Rozdíl je ve zdroji tepla, které tu obstarávají speciální infra panely. Infra vlny dokážou prohřát lidské tělo až do hloubky 4 cm. Výsledkem je několikanásobně intenzivnější pocení než ve finské nebo švédské sauně. Přitom teploty zde nepřesahují 60°C.

Díky nižší teplotě i způsobu prohřívání těla jsou infrasauny vhodné pro saunovací začátečníky i ty, kteří by saunováním chtěli podpořit hubnutí. Navíc je vhodná i pro alergiky nebo lidi s nemocným srdcem. Zůstávají samozřejmě pročišťovací účinky jako v klasických saunách.

Parní lázeň

Parní lázeň úplně převrací podmínky v saunovacím prostoru. Teplota tu nepřesahuje 45°C a naopak vlhkost vzduchu je tu až na 100 %. Kouzlo parní lázně spočívá hlavně v účinku na dýchací cesty. Výrazně pomáhá s léčbou astmatu a dalšími obtížemi s dýcháním. Lázeň ovlivňuje i kvalitu pokožky, kterou pomáhá prokrvit a obnovit. Často se pára kombinuje s peelingovými solemi, které výsledný efekt ještě umocňují. Vyhledávají ji lidé s pohybovými obtížemi.

Na rozdíl od sauny nemusíte po páře absolvovat ledovou sprchu, i tak je příjemné se lehce opláchnout.

Tip! Edenred podporuje wellness procedury, proto i je najdete v našem vyhledávači, kde uplatnit benefity Edenred.

Chtěli byste saunování vyzkoušet? Nebo jste už zapáleným fanouškem? Podělte se s námi o svůj názor na našem Facebooku.

Další články

Výhody placení s Qerko

Jak bezpečně a bez čekání platit přes Qerko

Číst více8. 3. 2023

Ukončení služby Poukázky za kartu

Ukončení služby Poukázky za kartu

Číst více5. 12. 2022

EDENRED POMŮŽE SBÍRKOU POUKÁZEK LIDEM V NOUZI

Společnost Edenred již pátým rokem pomáhá lidem v nouzi.

Číst více29. 11. 2022