Co formuje Generaci Z nejen na trhu práce? | Články | Edenred

Co formuje Generaci Z nejen na trhu práce? | Články | Edenred

Czech Republic

Co formuje Generaci Z nejen na trhu práce?

19. 12. 2019

O mileniálech a rozdílech mezi generací Z, Y a Alfa jsme už psali zde. Také jsme se zmínili o tom, že generaci Z je teď mezi 17 a 23 roky. Pomalu tak vstupuje na pracovní trh, a pravě o tom je dnešní blog. Po čem mladá generace Z touží, co ovlivnilo jejich život a co je pro ně nejdůležitější? Přečtěte si dnešní článek!

Předně generace bez generalizace

V současné době jsme zvyklí kritizovat a hodnotit vše, co se děje kolem nás. Z generace Z nejvíc vnímáme viditelné tváře – youtubery, influencery a další osoby veřejného života. Starší generace tak snadno propadají tendencím hodnotit celou generaci na základě zlomku. Důležité je tedy neházet všechny „do jednoho pytle“, ale vnímat jednotlivé zástupce generace Z jako unikátní osobnosti.

Tip! Zajímavému srovnání podrobil generace i časopis Forbes.

Nic není jisté

Na rozdíl od relativně bezstarostného mládí předchozí generace Y formovaly “zetko” takové události jako útoky 11. září 2001 nebo třeba ekonomická krize. Za větší tlak negativních informací může paradoxně mnohem lepší propojení se světem. Jinými slovy – dřív nebyl internet, nebyly ani starosti. K mladým se díky sociálním sítím snadno dostávají informace o predikované ekologické hrozbě, politických konfliktech a celkovém fungování společnosti. Možnost vymezit se svým názorem k aktuální situaci je tak mnohem snazší. Zároveň se ale potýkají s fenoménem fake news.

Práce a život jsou jedno a totéž

Prostoupení života sociálními sítěmi a technologiemi se odráží i ve vývoji pracovních pozic jako takových. Roste možnost práce odkudkoliv. Trend digitálního nomádství, objevený generací Y, je pro generaci Z zcela samozřejmý. Stejně tak přesun za lepší nabídkou. Roste potřeba přizpůsobit práci životu, přitom doposud převládal trend opačný.

Tip! Jak to bylo s benefity v roce 2019? Mrkněte se, co letos fungovalo nejlépe.

Samostatnost a prostor k realizaci je důležitější než jistota v podobě stálého místa

Vedle kvalitních finančních podmínek a benefitů je mnohem důležitější povaha práce jako takové. Samostatnost a prostor k realizaci je důležitější než lokace práce či ohodnocení.

Spíš zaujmete nabídkou práce v rovnocenném týmu než v klasické firemní hierarchii. Se “strojovou” prací uspějete jen stěží, protože zetkaři chtějí mít možnost projevit a aplikovat svůj názor a své nápady.

Tip! Nabídněte moderní pracoviště přizpůsobené aktuálním trendům coworkingu.

Jak přistupujete vy ke generaci Z? Dejte nám vědět do komentářů na našem Facebooku.

Další články

Výhody placení s Qerko

Jak bezpečně a bez čekání platit přes Qerko

Číst více8. 3. 2023

Ukončení služby Poukázky za kartu

Ukončení služby Poukázky za kartu

Číst více5. 12. 2022

EDENRED POMŮŽE SBÍRKOU POUKÁZEK LIDEM V NOUZI

Společnost Edenred již pátým rokem pomáhá lidem v nouzi.

Číst více29. 11. 2022