7 tipů pro zdravé pracovní prostředí od Edenred | Články | Edenred

7 tipů pro zdravé pracovní prostředí od Edenred | Články | Edenred

Czech Republic

7 tipů pro zdravé pracovní prostředí od Edenred

17. 9. 2019

Chytrým interiérem to začíná

Co definuje moderní pracoviště? Vedle smysluplně a účelně rozděleného prostoru, je běžné klást důraz i na čistý design bez zbytečně rušivých elementů. Stejně tak je ale nežádoucí i přílišná sterilnost, proto nesmí chybět prostor pro sebevyjádření firmy i zaměstnanců, třeba v podobě osobité kreativy od doplňků po tabulové stěny pro kreativní výtvory či vzkazy zaměstnanců.

Důležitým prvkem jsou použité materiály i barvy. Aktuální trend vyzdvihuje přírodní materiály i barvy, které se neokoukají, a naopak se dají dobře obměňovat barevnými doplňky – díky tomu se vám vaše kancelář nikdy neokouká.

Kvalitní vybavení je základ

Polohovatelná židle, dostatečně velký stůl i osobní prostor jsou už samozřejmostí. Posuňte pracovní místo dál a nabídněte alternativy, např. odborníky doporučovaný prostor pro práci ve stoje. V posledních letech nastal také boom neformálních pracovních prostor odstartovaný IT firmami, které svým zaměstnancům nabízejí pracovní koutky s pohodlnými křesly, fatboyi nebo i hamakami, kde se dá pracovat skoro jako z domova.

Klid

Nadměrný hluk omezuje pohodlí i schopnost soustředění. Klid se dá zajistit chytrým plánováním prostoru, rozvržením kanceláří tak, aby se oddělení navzájem nerušila a neopomíjejme ani kvalitní materiály, které tlumí hlučnost prostředí. Pokud nemáte možnost prostor dostatečně oddělit, pomohou i jednoduchá pravidla, např. pravidelné hodiny klidu, nebo odhlučněné telefonovací budky.

Zeleň na dosah

Možnost na chvíli “vypadnout” z kanceláře, protáhnout nohy nebo se jen pokochat zelení dokáže nakopnout nejednoho vystresovaného zaměstnance. Park je ideální, pomůže i zelená střecha nebo terasa plná rostlinek.

Budiž světlo! Ale s rozumem!

Jedno centrální osvětlení je out. Nabídněte alternativy v podobě osobních lampiček nebo světla s nastavitelnou intenzitou. Zaměstnanci ocení i rozdělení prostoru na několik světelných oblastí s různou intenzitou i vlastním vypínačem.

Bez čerstvého vzduchu to nejde

Jen klimatizace, jakkoliv drahá, nestačí. Kanceláře by měly být navržené tak, aby umožnily dostatečné proudění vzduchu, tzn. dostatek oken a taky možnost jejich otevření. V létě určitě nikdo nepohrdne tichým větrákem nebo roletami.

Cvičíš, cvičím, cvičíme

Větší firmy už běžně začleňují do svých prostor tělocvičny, lezecké stěny nebo jiné sportovní prostory. Zaměstnancům tak šetří čas i peníze. Pro malé firmy zůstává příjemnou alternativou benefit v podobě slev, členských nebo benefitních karet - třeba těch od Edenred.

Velkým pomocníkem je i občasné protažení přímo v kanceláři, klidně u vašeho stolu. Vyzkoušejte třeba krátké kancelářské cvičení podle obrázku.

Zdravé cvičení

Víte, jak jste na tom se svou fyzickou kondicí? Zkuste náš jednoduchý test!

Další články

Výhody placení s Qerko

Jak bezpečně a bez čekání platit přes Qerko

Číst více8. 3. 2023

Ukončení služby Poukázky za kartu

Ukončení služby Poukázky za kartu

Číst více5. 12. 2022

EDENRED POMŮŽE SBÍRKOU POUKÁZEK LIDEM V NOUZI

Společnost Edenred již pátým rokem pomáhá lidem v nouzi.

Číst více29. 11. 2022