O OBĚDECH A LIDECH | Články | Edenred

Czech Republic

O OBĚDECH A LIDECH

2. 10. 2019

Kultura pracovních obědů je u nás na vzestupu. Mění se pravidelnost i kvalita stravování. Mrkněte na aktuální trendy a zvyky v České republice.

7 z 10 Čechů obědvá v práci každý den.

První velkou změnou je pravidelnost stravování. Kolem 70 % pracovníků obědvá v práci každý den a jen 4 % Čechů neobědvá vůbec. Přitom ještě před 10 lety to bylo téměř naopak, pravidelně v práci obědvali jen 5/10 lidí.

Konkrétní čas oběda se různí podle regionů. Třeba lidé na Moravě a Vysočině chodí na obědy běžně už kolem 11. hodiny. Oproti tomu v Praze se obědvá mezi 12. a 13. hodinou.

Čas oběda ovlivňuje řada faktorů – od začátku pracovní doby a pevných pauz na oběd po pracovní obor nebo obsazenost restaurací s obědovým menu.

Zajímavost! V pátek obědváme všichni dřív, a to až o 20 minut!

Většinou obědváme v restauraci nebo jídelně

Přes 60 % pracujících upřednostňuje obědy v restauracích nebo firemních jídelnách. 30 % lidí obědvá přímo na pracovišti. Obědy si vaří sami, nebo využívají rozvoz.

Oblíbenost rozvozů roste hlavně v lokalitách, které nemají dostatečnou občanskou vybavenost nebo jim chybí restaurace s kvalitním zdravým jídlem. Vliv má také délka obědové pauzy nebo typ zaměstnání.

Tip! V našem vyhledávači teď můžete filtrovat i podle kvality nabízených jídel. Stačí zaškrtnout možnost „Pouze program FOOD

Češi chtějí kvalitní a zdravá jídla

Už dávno u nás neplatí, že je hlavním faktorem při výběru jídla cena. Češi se stále více zajímají o zdravé stravovací trendy a jejich snadnou dostupnost, až 44 % žádá lehčí jídla. Vyhledávané jsou restaurace se zdravým obědovým menu a to až 25 % strávníků. Své příznivce mají i veganská nebo vegetariánská bistra a nebráníme se ani čerstvé vietnamské kuchyni.

Díky rychlé reakci restaurací a rozvíjející se nabídce zdravých obědů, je u nás obědvání ve fast foodech na ústupu. K obědům je využívá jen něco málo přes 5 % lidí.

Tip! Víc o programu zdravého stravování s Edenred „FOOD”, najdete v našem dalším článku.

Jak jste na tom s pracovními obědy vy? Umíte si udělat čas na zdravé jídlo? Podělte se s námi o svou oblíbenou rutinu na našem Facebooku.

Další články

Ticket Restaurant | Food | Edenred

S projektem FOOD k novým zákazníkům

Znáte naši iniciativu program FOOD, u jehož zrodu Edenred stál již před deseti lety? Cílem programu je dlouhodobě zlepšit stravovací návyky zaměstnanců zvýšením jejich povědomí o nutričně vyvážené stravě a zároveň podpořit restaurace.

Číst více11. 12. 2020

Jak v této době zůstat v psychické pohodě a využít své benefity pro dobrou věc?

Věděli jste, že psychologové Holmes a Rahe vytvořili škálu situací, kterým přiřadili určitou hodnotu stresu? Sečtete-li hodnoty všech stresových situací, které na vás v posledních 12 měsících působí, získáte jakousi hodnotu stresu, který na vás působí. Varovných je již 150 bodů.

Číst více27. 10. 2020

Testy COVID-19 pro samoplátce, které zaplatíte benefitními prostředky

Nově jsme zavedli možnost úhrady testů na COVID-19 pro samoplátce z benefitů. Připravili jsme pro vás souhrn odběrových míst, které akceptují benefitní karty Edenred.

Číst více14. 10. 2020