O OBĚDECH A LIDECH | Články | Edenred

Czech Republic

O OBĚDECH A LIDECH

2. 10. 2019

Kultura pracovních obědů je u nás na vzestupu. Mění se pravidelnost i kvalita stravování. Mrkněte na aktuální trendy a zvyky v České republice.

7 z 10 Čechů obědvá v práci každý den.

První velkou změnou je pravidelnost stravování. Kolem 70 % pracovníků obědvá v práci každý den a jen 4 % Čechů neobědvá vůbec. Přitom ještě před 10 lety to bylo téměř naopak, pravidelně v práci obědvali jen 5/10 lidí.

Konkrétní čas oběda se různí podle regionů. Třeba lidé na Moravě a Vysočině chodí na obědy běžně už kolem 11. hodiny. Oproti tomu v Praze se obědvá mezi 12. a 13. hodinou.

Čas oběda ovlivňuje řada faktorů – od začátku pracovní doby a pevných pauz na oběd po pracovní obor nebo obsazenost restaurací s obědovým menu.

Zajímavost! V pátek obědváme všichni dřív, a to až o 20 minut!

Většinou obědváme v restauraci nebo jídelně

Přes 60 % pracujících upřednostňuje obědy v restauracích nebo firemních jídelnách. 30 % lidí obědvá přímo na pracovišti. Obědy si vaří sami, nebo využívají rozvoz.

Oblíbenost rozvozů roste hlavně v lokalitách, které nemají dostatečnou občanskou vybavenost nebo jim chybí restaurace s kvalitním zdravým jídlem. Vliv má také délka obědové pauzy nebo typ zaměstnání.

Tip! V našem vyhledávači teď můžete filtrovat i podle kvality nabízených jídel. Stačí zaškrtnout možnost „Pouze program FOOD

Češi chtějí kvalitní a zdravá jídla

Už dávno u nás neplatí, že je hlavním faktorem při výběru jídla cena. Češi se stále více zajímají o zdravé stravovací trendy a jejich snadnou dostupnost, až 44 % žádá lehčí jídla. Vyhledávané jsou restaurace se zdravým obědovým menu a to až 25 % strávníků. Své příznivce mají i veganská nebo vegetariánská bistra a nebráníme se ani čerstvé vietnamské kuchyni.

Díky rychlé reakci restaurací a rozvíjející se nabídce zdravých obědů, je u nás obědvání ve fast foodech na ústupu. K obědům je využívá jen něco málo přes 5 % lidí.

Tip! Víc o programu zdravého stravování s Edenred „FOOD”, najdete v našem dalším článku.

Jak jste na tom s pracovními obědy vy? Umíte si udělat čas na zdravé jídlo? Podělte se s námi o svou oblíbenou rutinu na našem Facebooku.

Další články

Jak si naplánovat vyvážený jídelníček

Zdravý a vyvážený jídelníček se neobejde bez pořádného plánování. Nutně to ale nemusí znamenat hodiny strávené vařením, nakupováním a organizováním. Přečtěte si, jak vyzrát na zdravé stravování, ať jste kdekoliv.

Číst více24. 7. 2018

Oběd je za 115 korun. Platíme o 13 korun více než před dvěma lety

Češi letos na začátku roku na obědech oproti minulým letům nijak nešetřili.

Číst více24. 7. 2018

zaměstnavatel | zaměstnanec

Kam Češi nejčastěji jezdí na dovolenou?

Léto patří dovoleným. I na tu svoji můžete získat příspěvek v podobě zaměstnaneckých benefitů. Nevíte kam vyrazit? Přečtěte si o nejoblíbenějších destinacích Čechů a zjistěte, u kterých cestovních kanceláří můžete využít své benefity Edenred.

Číst více16. 7. 2018