Mindfulness jako nový trend v boji proti stresu | Články | Edenred

Mindfulness jako nový trend v boji proti stresu | Články | Edenred

Czech Republic

Mindfulness jako nový trend v boji proti stresu

12. 12. 2019

Mindfulness neboli všímavost se stává v poslední době často skloňovaným termínem zejména ve spojení se zvládáním stresových situací. Co to vlastně mindfulness je, jak pomáhá a jak tohoto stavu docílit?

Co přesně mindfulness je a s čím pomáhá?

V češtině má tenhle termín hned několik významů – třeba všímavost, uvědomění, vědomé pozorování nebo pozornost. Mindfulness vychází z buddhistických učení a jeho hlavním principem je schopnost uvědomovat si události v přítomném okamžiku. Díky tomu budete lépe zvládat stresové situace, regulovat silné negativní emoce, posílíte také svoji kreativitu a soustředěnost. Mindfulness vám dokonce pomůže i se zkvalitněním mezilidských vztahů.

Tip! Spojte mindfulness s tradičními metodami boje se stresem. Období Vánočního stresu je pro takový trénink ideální.

Jak mindfulness vlastně funguje?

Mindfulness v praxi znamená stav, kdy si dokážete uvědomovat nejen to, co se děje kolem vás, ale i ve vás. V jedné chvíli tak zpracováváte smyslové vjemy, nápady a myšlenkové pochody, pocity, vnímání vlastního těla a jeho potřeb. Jinými slovy vám tato technika umožní žít právě teď a tady, přijímat věci takové, jaké jsou a bez očekávání nebo hodnocení.

Hlavní myšlenkou je uvědomění si všech souvislostí, které máte na dosah a využít je ve svůj prospěch. Váš přístup k nim by měl být vždy trpělivý a přátelský, nikdy laxní.

Toto „vnitřní nastavení“ pak aplikujete při každém střetu s přítomnými prožitky. Ty dobré si užíváte, ale nelpíte na nich. Těm zlým se nevyhýbáte ani je nepotlačujete, dopřejete jim adekvátní prostor, aby proběhly.

3 cvičení, jak trénovat mindfulness

Svou vnímavost snadno posílíte jednoduchými cvičeními. Existují i placené kurzy, kterých můžete využít, pokud si nebudete vědět rady. Mrkněte na tři snadná cvičení:

  1. Vnímejte to, co právě děláte

A to na úrovni zajetých stereotypních činností jako je třeba čištění zubů, mytí nádobí nebo uklízení. Místo toho, aby se vám myšlenky toulaly bůhví kde, soustřeďte se na své pohyby, pocity a vjemy při dané činnosti.

  1. Vydejte se na procházku

V přírodě i v městských ulicích najdete celou řadu podnětů, na kterých můžete svou pozornost trénovat. Od zvuků a barev, po zvířata a lidi. Nezapomeňte, že nejde o to nasbírat co nejvíc podnětů. Všímejte si, co s vámi dělají a jaké pocity ve vás vyvolávají. Důležité je i vnímání vlastního těla a pohybu.

  1. Zkuste si meditaci

Meditace není stav prázdné mysli. Jedná se o efektivní práci s myšlenkami a soustředěním. Pro začátek stačí, když se zkusíte plně soustředit na vlastní dýchání. Od proudění vzduchu do vašich plic až po to, jak na nový kyslík reaguje vaše tělo, svaly i mysl. Zkuste se takto soustředit několik minut a vyhněte se odbíhání myšlenkami.

Tip! Základní meditaci můžete spojit třeba se saunou nebo jinou wellness procedurou, která bude zaměřená na vaše smysly.

Další články

Výhody placení s Qerko

Jak bezpečně a bez čekání platit přes Qerko

Číst více8. 3. 2023

Ukončení služby Poukázky za kartu

Ukončení služby Poukázky za kartu

Číst více5. 12. 2022

EDENRED POMŮŽE SBÍRKOU POUKÁZEK LIDEM V NOUZI

Společnost Edenred již pátým rokem pomáhá lidem v nouzi.

Číst více29. 11. 2022