123 Kč – nejvýhodnější hodnota stravenky pro firmy i zaměstnance | Články | Edenred

Czech Republic
Ticket Restaurant | ideální stravenka | stravenky

123 Kč – nejvýhodnější hodnota stravenky pro firmy i zaměstnance

9. 1. 2019

V posledních letech se pravidelně zvyšuje hodnota ideální stravenky, díky níž dosáhnete maximální daňové úspory. Přečtěte si, proč tomu tak je, jak navýšit hodnotu stravenek nebo jak roste cena průměrné útraty za oběd v regionech.

Hodnota takové ideální stravenky je dána vyhláškou ministerstva práce a sociálních věcí (č. 333/2018 Sb.), kterou se zvyšuje stravné na služebních cestách a s tím spojený příspěvek na stravování. Tato hodnota se pro rok 2019 zvýšila na 97 Kč. 70 % této částky (maximálně však do 55 % hodnoty stravenky) je maximální částka, kterou si zaměstnavatel může uplatnit podle zákona o dani z příjmů jako daňově uznatelný náklad. Maximální daňově uznatelný náklad tak činí 67,90 Kč, což při 55% příspěvku na stravenku vychází na hodnotu stravenky 123,45 Kč. A tomu nejblíže odpovídá stravenka s denní nominální hodnotou 123 Kč.

Jak navýšit hodnotu stravenek?

Nic nemusíte řešit a zkrátka začněte objednávat papírové poukázky nebo stravné na kartu Ticket Restaurant ve vyšší hodnotě (pro maximální daňovou úsporu tedy 123 Kč). Přihlaste se do svého účtu na www.edenred.cz a objednejte benefity tak, jak jste zvyklí.

Více informací v podrobném návodu najdete zde.

Co je příčinou rychlého růstu útrat za obědy?

Pokud se zaměříme na poslední čtvrtletí loňského roku, tak to byl mírný nárůst cen v restauracích, zapříčiněný zejména zdražováním surovin v čele se zeleninou. Zároveň si Češi stále častěji vybírají o něco dražší jídla než dříve. Kuchaři je připravují z lepších a kvalitnějších surovin a takové pokrmy logicky stojí více peněz.

Vůbec nejvíce lidé za jídlo v restauraci utrácejí v Praze, je to jediné místo v Česku, kde za oběd v průměru zaplatí přes 130 korun. Zároveň zde útraty i nejrychleji rostou – během tří let je to skoro o pětinu. Nejpomalejší je nárůst na severu Čech – během tří let se útraty v Ústeckém i Libereckém kraji zvýšily jen o cca 15 procent.

Na růst cen a útrat reagují i firmy. Svůj příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota „nejčastější“ stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí plných 25 procent firem. Takovým ideálním benefitem jsou stále častěji stravenky s nominální hodnotou, díky níž firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory.

Vývoj cen

Vývoj cen

Vývoj NH

Další články

Oběd je za 115 korun. Platíme o 13 korun více než před dvěma lety

Češi letos na začátku roku na obědech oproti minulým letům nijak nešetřili.

Číst více24. 7. 2018

118 Kč - nejvýhodnější výše stravenky pro firmy i zaměstnance

Přesně o 9 Kč se v roce 2018 zvýšila hodnota stravenky, která je daňově výhodná pro firmy i zaměstnance. Důvodem je nová vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV) č. 463/2017 o sazbě stravného.

Číst více5. 2. 2018

Charitativní tombola

V rámci každoročního vánočního večírku pro své zaměstnance uspořádal Edenred CZ charitativní tombolu. Za utržené peníze jsme zakoupili v rámci projektu Strom splněných přání dárky pro děti z dětských domovů.

Číst více4. 1. 2018