Proč je důležité obědvat? | články | Edenred

Proč je důležité obědvat? | články | Edenred

Czech Republic

Proč je důležité obědvat?

16. 4. 2018

Lepší výkonnost i zdraví
Pravidelné stravování je zásadní pro zdravý životní styl. Správné a výživné jídlo podporuje dobrou fyzickou i psychickou kondici. V dnešní uspěchané době ale spousta lidí na pravidelné stravování nedbá. Tím si zadělávají nejen na zdravotní obtíže, jako je nadváha, obezita, cukrovka nebo srdeční choroby, ale snižují tím i svou pracovní výkonnost a celkovou duševní pohodu.

Teplý oběd je ideální
Oběd by měl být hlavním a největším jídlem dne. Měl by tvořit 30–35 % denního příjmu potravin. Je proto důležité právě u oběda dbát na správný poměr živin. Ideální je dopřát si každý den teplý oběd. Teplé jídlo totiž jen tak nezhltnete, ale donutí vás udělat si pauzu a zastavit se v denním kolotoči povinností.

Sacharidy, bílkoviny a zelenina
Nutričně vyvážený oběd by se měl řídit pravidlem třetin. To znamená, že jedna třetina talíře by měla obsahovat komplexní sacharidy v podobě příloh, druhá třetina bílkoviny v podobě masa nebo luštěnin a poslední třetina by měla být tvořená zeleninou. Díky tomuto jednoduchému principu si snadno sestavíte jídlo, které bude zdravé a prospěšné pro vaše tělo.

Pozor na těžké i příliš lehké obědy
I u oběda platí, že nejlepší je zlatá střední cesta. Pokud máte chuť na něco nezdravého, je sice lepší dát si to k obědu než k večeři, ale počítejte s tím, že potom budete nepoužitelní a nevýkonní. Proto je lepší volit vydatné obědy ve volných dnech či o víkendu. Zapomeňte ale i na příliš lehká jídla, jako jsou saláty. Právě ty totiž často způsobují neovladatelné odpolední a večerní chutě na sladké nebo potřebu přecpat se večer před spaním.

Program FOOD – nutričně vyvážená jídla
V případě, že si vaříte sami, je snadné si uvařit zdravý oběd a dodržet pravidlo třetin.
Při návštěvách restaurace už může být sestavení správně vyváženého jídla komplikovanější. V takové situaci je vhodné vybrat místo, o kterém víte, že tam vaří zdravá jídla. Právě takové restaurace a jídelny sdružuje program FOOD. Každý partner tohoto programu nabízí nutričně vyvážená jídla, takže si můžete být vždycky jisti, že se najíte zdravě.

Ať už si připravujete oběd sami, chodíte do restaurace, nebo závodní jídelny, důležité je oběd nevynechávat. I proto vznikly Ticket Restaurant, díky kterým si můžete dopřát zdravý a pravidelný oběd během každého pracovního dne.

Další články

Výhody placení s Qerko

Jak bezpečně a bez čekání platit přes Qerko

Číst více8. 3. 2023

Ukončení služby Poukázky za kartu

Ukončení služby Poukázky za kartu

Číst více5. 12. 2022

EDENRED POMŮŽE SBÍRKOU POUKÁZEK LIDEM V NOUZI

Společnost Edenred již pátým rokem pomáhá lidem v nouzi.

Číst více29. 11. 2022