Jak si naplánovat vyvážený jídelníček | články | Edenred

Jak si naplánovat vyvážený jídelníček | články | Edenred

Czech Republic

Jak si naplánovat vyvážený jídelníček

24. 7. 2018

Výhody plánování
Na první pohled to tak asi nevypadá, ale plánování jídelníčku vám ušetří spoustu času i peněz. Obzvlášť pokud chcete jíst zdravě, ale zároveň si dopřát, co vám chutná. Mimoto vám organizované stravování společně s pravidelným pohybem pomůže udržet si zdravou hmotnost a celkově se cítit líp.

Nepodceňte přípravu
Jako první byste si měli sepsat svoje oblíbené zdravé pokrmy. Plánování bude díky připravenému seznamu snadnější. V budoucnu pak můžete na seznam přidávat nová jídla a zkoušet nové recepty. U každého jídla je důležité dodržet správný poměř živin. Jako kontrola vám může sloužit pravidlo třetin.

Začněte zlehka
Ze začátku si můžete plánovat jídlo jen na další den. Na to vám stačí pět až deset minut. Po čase můžete přejít na týdenní nebo klidně měsíční bázi. Při plánování si promyslete, jaký bude váš následující den. Budete si moct jídlo ohřát? Jak dlouhá bude pauza na oběd? Budete celý den sedět v kanceláři nebo běhat po schůzkách? Budete jíst v restauraci? Odpovědi na tyto otázky by vám měly posloužit jako vodítka při plánování.

Mimo domov podle plánu
S jídlem v restauracích se můžou při plánování jídelníčku objevit komplikace. I na ty se ale můžete připravit nebo se jim rovnou vyhnout. Pokud chodíte pravidelně na obědy ven, je dobré si dopředu přečíst polední nabídku restaurací v okolí vaší práce. Většina restaurací zveřejňuje polední menu na celý týden dopředu. Můžete si tak lehce vybrat, která nabízí jídlo vhodné pro vás. Stejně to platí i u rodinné večeře. Než se vydáte ven, nastudujte si menu, ať neskončíte u mastných hranolek nebo pizzy.

Proč je pravidelný, nutričně vyvážený oběd důležitý?

  1. Odpočinek a dobití energie pro přicházející odpoledne namísto chutí jít spát
  2. Správně zvolené menu zlepší funkci mozku a nezatíží nadbytečně orgány
  3. Pravidelný zdravý oběd zabrání „vlčímu hladu“ večer a sníží nadváhu
  4. Kvalitní oběd předchází návalům chutí na sladké a tučné potraviny

Nevíte, kam vyrazit na nutričně vyvážený oběd? Program FOOD společnosti Edenred sdružuje restaurace a jídelny, které splňují požadavky na nutričně vyvážená jídla po celé ČR. Navíc v nich můžete využít stravenky nebo stravenkovou kartu Ticket Restaurant.

Další články

Výhody placení s Qerko

Jak bezpečně a bez čekání platit přes Qerko

Číst více8. 3. 2023

Ukončení služby Poukázky za kartu

Ukončení služby Poukázky za kartu

Číst více5. 12. 2022

EDENRED POMŮŽE SBÍRKOU POUKÁZEK LIDEM V NOUZI

Společnost Edenred již pátým rokem pomáhá lidem v nouzi.

Číst více29. 11. 2022