Jak na správný pitný režim | články | Edenred

Jak na správný pitný režim | články | Edenred

Czech Republic

Jak na správný pitný režim

2. 8. 2018

Bez vody se nedá žít
Správný pitný režim patří k nejdůležitějším návykům člověka. Už při ztrátě 1 % vody se začíná tělo bránit dehydrataci. Nedostatek vody a celková dehydratace organismu tak může přímo ohrozit život. Dlouhodobě nízký přísun tekutin navíc vede k závažným zdravotním problémům jako onemocnění ledvin, vznik močových kamenů a zánět slepého střeva.

Pijte čistou vodu
Ideální tekutinou k pití je čistá, zásaditá a neperlivá voda. V případě, že vám samotná voda nechutná, můžete si ji lehce dochutit citrónem, kousky čerstvého ovoce nebo plátky okurky. Vodu můžete doplnit o ředěné ovocné a zeleninové šťávy, neslazené slabé ovocné čaje a střídavě i bylinkové čaje. Vyhnout byste se rozhodně měli sladkým limonádám, perlivým vodám a nadměrnému pití kofeinových nápojů. Ty totiž organismus odvodňují.

Kolik tekutin vypít?
Naše tělo denně vyloučí kolem 2,5 litru vody prostřednictvím moči, potu a dechu. Tento výdej bychom měli v průběhu dne zase doplnit. V horkém počasí nebo při náročné fyzické aktivitě je nutné příjem tekutin zvýšit. Obecně platí, že je dobré vypít kolem 2–3 litrů vody za den. Přesto by měl každý svůj příděl vody řešit individuálně, v závislosti na hmotnosti, fyzické aktivitě a stravě.

Pijte méně, ale častěji
Příjem tekutin byste si měli rozložit do celého dne. Nárazové pití litrů vody vám nijak nepomůže. Naopak pijte po malých dávkách, ale za to častěji. Začněte hned po probuzení se sklenicí vody. Většinu denního objemu tekutin byste měli vypít už v dopoledních hodinách. Večer, a hlavně před spaním pijte méně. To proto, abyste si nenarušili spánek případným nutkáním jít na toaletu.

Dodržovat pravidelný pitný režim není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Stačí když si vytvoříte vlastní picí rituály. Nalijete si sklenici hned po příchodu do práce, další si dejte společně s dopolední kávou a mimo domov mějte u sebe vždycky lahev s pitím. Pokud pijete málo, začněte sklenice přidávat postupně.

Jak jste na tom s dodržováním pitného režimu vy? Dejte nám vědět do komentářů na naší facebookové stránce.

Další články

Výhody placení s Qerko

Jak bezpečně a bez čekání platit přes Qerko

Číst více8. 3. 2023

Ukončení služby Poukázky za kartu

Ukončení služby Poukázky za kartu

Číst více5. 12. 2022

EDENRED POMŮŽE SBÍRKOU POUKÁZEK LIDEM V NOUZI

Společnost Edenred již pátým rokem pomáhá lidem v nouzi.

Číst více29. 11. 2022