Stravenky jsou oblíbené v Evropě i ve světě | články | Edenred

Stravenky jsou oblíbené v Evropě i ve světě | články | Edenred

Czech Republic

Stravenky jsou oblíbené v Evropě i ve světě

5. 3. 2018

Stravenky pochází z poválečné Británie
Historie stravenek začíná roku 1946 ve Velké Británii. První velká společnost zabývající se distribucí stravenek pak vznikla na stejném ostrově o osm let později. Odtud se stravenky rozšířily do Francie a dále do Evropy.

Oblíbené ve 20 zemích Evropy
Kromě České republiky se stravenky používají ve Velké Británii, Francii, Belgii, Itálii, Švédsku, Finsku, Německu, Řecku, Rakousku, Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku, Lucembursku, Nizozemí, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Slovensku a Švýcarsku.

Jiná země, jiná hodnota
Česká stravenka má v porovnání s těmi francouzskými, švédskými nebo belgickými o 40 až 70 korun nižší hodnotu. Nejvyšší hodnoty stravenek mají ve Francii a Švédsku.

Pravidelný oběd až na posledním místě
Češi patří mezi národy, které pravidelný oběd během pracovní doby zanedbávají. Jen 66 % Čechů si dopřeje vydatný oběd každý den. Od roku 2009, kdy proběhla první studie, se tento podíl zvýšil o 10 %. Přesto jsme ze všech měřených evropských zemích stále na poslední příčce. Naopak nejvíc dbají na každodenní oběd Francouzi, Portugalci ale i Slováci. V těchto zemích si dopřeje kvalitní polední jídlo každý pracovní den více než 76 % zaměstnanců.

Stravenky jsou globální fenomén, který si oblíbili v mnoha koutech světa. Jde o rozšiřující se benefit, který se stává standardem. Pomáhá zvyšovat firmám konkurenceschopnost a motivovat zaměstnance k lepším výkonům. Mimo Evropu můžete na stravenky nebo poukázky pro volný čas narazit třeba v USA, Brazílii, Mexiku, Jihoafrické republice, Spojených arabských emirátech, Číně, Indii i Japonsku.

Používáte ve vaší firmě benefity ve formě stravenek? Obědváte pravidelně nebo oběd zanedbáváte? Pomozte svým zaměstnancům zdravěji jíst a vyzkoušejte celosvětově oblíbené benefity v podobě stravenek.

Další články

EDENRED CARD versus stravovací paušál

Porovnejte si oba dva systémy

Číst více9. 1. 2024

Stravenka roku 2024 má hodnotu 211 Kč

Dopřejte vašim zaměstnancům plnohodnotný oběd za jednu stravenku.

Číst více21. 12. 2023

Nový vzhled stravenek Ticket Restaurant od 1. 10. 2023

Dovolujeme si vás informovat, že od 1. 10. 2023 začneme vydávat stravenky Ticket Restaurant v novém designu pro rok 2024.

Číst více22. 9. 2023