Přestože často může být nedostatek času skutečným problémem, důležité je si uvědomit, kolik benefitů příprava jídla dopředu přináší. Toto vědomí nám může pomoct překonat počáteční nechuť více se nad svým časem zamyslet a lépe si jej rozvrhnout.
Samozřejmě i bez každodenní přípravy vlastního jídla lze zhubnout nebo si udržovat váhu, ale pojďme si na úvod shrnout hlavní výhody přípravy obědů do krabiček:
Jak si krabičku rychle připravit?
Samotná příprava nemusí zabrat tolik času, kolik by se nám mohlo zdát. Pokud vaříme jakýkoliv chod, můžeme přidat o něco více ingrediencí. Za velmi podobný čas s podobnou spotřebou energie tak uvaříme porci navíc, kterou můžeme uchovat v lednici na další den nebo zamrazit.
Připravit si takto lze například maso nebo omáčku, které poté kombinujeme s jinými přílohami a zeleninou. Každý den tak můžeme mít jiný, originální pokrm a zároveň ušetřit čas předchozí svědomitou přípravou.
Při zamrazování potravin ovšem dejme pozor, zda jsou k tomu vhodné. To se týká především příloh, jako jsou brambory, těstoviny nebo některé druhy zeleniny, které se ke zmražení a opětovnému využití nehodí. Naopak již výše zmíněné maso a omáčky lze zamrazit snadno a jejich kvalita tím neutrpí.
Čas na přípravu nám zkrátí i některé způsoby tepelné úpravy. Nejen při přípravě krabiček nám může být velkým pomocníkem parní hrnec. Hodí se na přípravu masa, zeleniny i některých příloh, jako jsou rýže, bulgur či pohanka.
Můžeme do něj naskládat jednotlivé suroviny a on je připraví všechny najednou, to uspoří čas i energie při mytí nádobí. Na nás už potom zůstává jen naskládat jídlo do krabiček. Podobně jednoduchá je i příprava v troubě. V jednom pekáči můžeme upéct maso se zeleninou i brambory.
Přípravu mohou urychlit i předpřipravené ingredience. Kupříkladu mražená či sterilovaná zelenina jsou také vhodné alternativy a nemusíme se zdržovat jejich loupáním a krájením. Mnoho času ušetří i konzervované luštěniny jako cizrna nebo fazole, u kterých se již nemusíme zabývat jejich namáčením a vařením.
Co když opravdu nestíhám?
Potom existují jídla, která se bez nadsázky dají připravit za pět minut. Kuskus zalijeme horkou vodou a přidáme tuňáka z konzervy a zeleninu. Těchto potravin si můžeme udělat i větší zásobu pro případ časové nouze.
Všichni víme, že lepší je vždy upřednostnit čerstvé suroviny, ale ne vždy se nám podaří vše nachystat a koupit. Nevěšte proto hlavu, když si jednou za čas pomůžete konzervou. Pokud podle složení na etiketě vybereme tu kvalitní, není na tom nic špatného.
Podobné pokrmy je možné připravit i během obědové pauzy v práci, a dokonce i zde je možné jednotlivé komponenty variovat. Dnes jsou k sehnání i konzervovaná quinoa nebo vakuovaná uvařená rýže. Místo tuňáka můžete přidat třeba tofu, mozzarellu nebo cottage a k tomu libovolnou čerstvou zeleninu, co si koupíte cestou do práce.
Na závěr přidáváme ještě pár tipů, jak udělat jídlo z krabičky chutnější:
STOB také nabízí na svých stánkách množství receptů, které si můžete do krabičky připravit.
Všichni moc dobře víme, že bychom se měli hýbat. Pohyb je velmi často prvním krokem na naší cestě za zdravějším životním stylem. Proč tomu tak je? Spánek většina z nás neřeší, v jídle a pití se nechceme příliš „omezovat“, a tak si pořídíme tenisky, kolo nebo permici do fitka. A je to dobře, protože naše tělo bylo stvořeno k pohybu a trpí, když ho nepoužíváme.
Začátek dovolenkové sezóny je tady! Ale nezoufejte, získání kondice není problém ani při dlouhodobém sezení v kanceláři.
Nikdo nemá moc dotazů, každý si hledí své práce, vypadá to, že v týmu nejsou žádné problémy. To ticho ale může značit přesný opak.