TICKET RESTAURANT CARD INDEX: ZA OBĚD V RESTAURACI PLATÍME O PĚT KORUN VÍCE NEŽ LONI | tiskové zprávy | Edenred

25. 4. 2017

Za oběd letos Češi zaplatí v průměru o pět korun více, než tomu bylo před rokem. Zatímco v první čtvrtině letošního roku se průměrná útrata vyšplhala na 107,40 Kč, ve stejném období loňského roku to bylo 102,30 Kč. Prokázal to Ticket Restaurant® Card Index. Ten je sestavený z plateb více než 50 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají nejrozšířenější elektronickou stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří cca 750 tisíc transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Nejvíce platí za obědy lidé v Praze. Letos v březnu průměrná útrata poprvé dosáhla hranice 120 korun. „Druhým nejdražším městem je pak Brno s březnovými bezmála 114 korunami za jeden oběd. Do stokoruny se lidé naobědvají v restauracích již jen v Ostravě, Olomouci a Jihlavě,“ uvádí produktový manažer Ticket Restaurant® Card Jiří Brych.

Podle Ticket Restaurant® Card Indexu začaly útraty Čechů za obědy postupně růst od loňského října, v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb v restauracích.

V lednu si lidé dopřáli novoroční půst a jejich útraty za obědy v restauracích se ve všech tuzemských regionech výrazně snížily. Od února ale průměrná útrata opět roste a v březnu v celorepublikovém průměru dosáhla 108,10 Kč. „S ohledem na další růst cen potravin lze čekat, že se útraty lidí v restauracích budou dále zvyšovat,“ tvrdí Jiří Brych.

Aktuální celorepublikový průměr se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 Kč. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.

V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování nižší. „U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme na hranici 85 korun,“ říká Jiří Brych. Významná část firem ale nyní podle něj zvažuje zvýšení příspěvků na stravování a tím i hodnoty stravenky pro své pracovníky. „Má to dva důvody. Ekonomice i firmám se daří a hledají cesty, jak se podělit o své úspěchy se zaměstnanci. Zvýšení denního příspěvku na stravování se nabízí jako velmi výhodná varianta. Navíc po dlouhých měsících rostou i spotřebitelské ceny a lze čekat, že se to promítne v dalším zvyšování cen jídel v restauracích,“ uzavírá Jiří Brych.

Společnost Edenred bude pravidelně sledovat reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu a zveřejňovat výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.

Tisková zpráva 25.4.2017