Průzkum Edenred: konec podnikání zvažuje přes třetinu restaurací, pevně rozhodnuta zavřít je již každá desátá

Průzkum Edenred: konec podnikání zvažuje přes třetinu restaurací, pevně rozhodnuta zavřít je již každá desátá

Czech Republic

Průzkum Edenred: konec podnikání zvažuje přes třetinu restaurací, pevně rozhodnuta zavřít je již každá desátá

23. 11. 2021

Z české gastronomické mapy může zmizet více než třetina restaurací a hospod. Pevně rozhodnuta ukončit podnikání je nyní téměř desetina provozovatelů, dalších skoro třináct procent se k ukončení podnikání přiklání a necelých patnáct procent kvůli nejasnému výhledu oboru tento krok zvažuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred mezi 236 majiteli restaurací.

Pokračovat v podnikání nyní chce přes 43 procent provozovatelů restaurací. Další pětina pak zatím také nehodlá končit, ale připouštějí změnu názoru v případě, že by přišla další výrazná omezení jejich podnikání spojená s koronakrizí. „I přes současná čísla vycházející z tohoto průzkumu, vidíme odhodlání majitelů restaurací v podnikání pokračovat a snahou naší společnosti je být pro ně silným partnerem a oporou” říká obchodní ředitel společnosti Edenred Petr Šorna.

Gastrosektor kromě nejasného výhledu aktuálně čelí hned několika nepříznivým okolnostem najednou. Restaurace trápí zejména úbytek hostů. Celkem 72 procent uvádí, že k nim chodí méně lidí, než jak byly zvyklí před koronavirovou krizí. Po posledním uvolnění také letí nahoru ceny surovin, což negativně vnímá 6 z deseti provozovatelů restaurací. Téměř stejně si ale restaurace stěžují na nedostatek personálu.

Edenred se dotázal i současných návštěvníků restaurací (průzkum mezi 1 204 respondenty). Více než třetina Čechů (36 procent) přiznala, že návštěvy restaurací omezila, další skoro desetina pak do nich na jídlo přestala chodit úplně.

„Z obou stran máme potvrzené, že restaurace čelí obrovskému výpadku počtu hostů. Stále mnoho lidí je na home office a vaří si doma, další si nosí jídlo s sebou do práce. Motivaci zajít do restauraci nemají ani ti zaměstnanci, kteří místo stravenek dostávají hotovost ve formě paušálu, který platí od začátku roku. ,“ doplňuje Petr Šorna.

Zvyšující se náklady promítlo do cen jídel zatím 54 procent restaurací. Nejčastěji ceny zvýšily do pěti procent. Zvýšení útrat v restauracích pak hlásí i 2/3 strávníků. Nejčastěji jejich útrata vzrostla do deseti korun.

Jak to vidí restaurace:

RESTO_CZ-7.png

RESTO_CZ-8.png

Jak to vidí strávníci:

USER_CZ-3.png

USER_CZ-4.png

USER_CZ-6.png

Zdroj: průzkum Edenred

Dokumenty ke stažení

.pdf

EdenredCZ_TZ_pruzkumy-restaurace_19-11-2021

arrow_downwardStáhnout