OBĚDY DO 120 KORUN? UŽ JEN VE TŘECH MORAVSKÝCH MĚSTECH | Tiskové zprávy | Edenred

OBĚDY DO 120 KORUN? UŽ JEN VE TŘECH MORAVSKÝCH MĚSTECH

7. 1. 2020

Naobědvat se do 120 korun? V prosinci to z velkých tuzemských měst bylo možné již jen v Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Ještě před rokem se přitom do této částky při placení v restauraci vešli lidé v celé republice s výjimkou Prahy a Brna. Ceny i útraty lidí v restauracích ale za posledních 12 měsíců výrazně vzrostly. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 180 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,7 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. Pomoci držet krok s tímto trendem by mohlo navýšení hodnoty stravného, které oznámilo Ministerstvo práce a sociálních věcí koncem prosince 2019, jež navyšuje hodnotu daňově optimálního příspěvku ve formě stravenky ze 123 na 131 Kč.

Průměrná útrata za oběd se v loňském prosinci v celorepublikovém průměru vyšplhala na rekordních 127,40 Kč, což je o 6,4 procenta více než rok předtím. Dráž je přitom v Čechách – zde již na mapě není jediné krajské město, kde by polední útrata byla pod 120korunovou hranicí. Pomoci držet krok s tímto trendem by mohlo navýšení hodnoty stravného, které oznámilo Ministerstvo práce a sociálních věcí koncem prosince 2019, jež navyšuje hodnotu daňově optimálního příspěvku ve formě stravenky ze 123 na 131 Kč.

Více než dvojnásobný loňský růst útrat v porovnání s inflací má několik důvodů. Náklady restaurací rostly rychleji než inflace. Platí to jak pro energie (elektřinu i plyn), tak pro naprostou většinu potravin. „Velkým hybatelem pak byly i rostoucí mzdy kuchařů a číšníků. Velmi nízká nezaměstnanost a velká konkurence zvýšily cenu jejich práce, což se logicky promítlo do cen,“ uvádí Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.

Zároveň díky zvyšující se kupní síle stále roste ochota lidí připlatit si za dražší jídla. „Od restauratérů víme o několika trendech. Lidé chtějí k obědu pestrou nabídku jídel připravovaných z kvalitních surovin. Díky tomu se cena poledního menu vyrovnává i nabídkám z hlavní části jídelních lístků. Často se liší třeba jen velikostí porce,“ uvádí Zbyněk Vystrčil. Zároveň si podle něj lidé také dopřávají častěji více chodů. „Už to není jen jedno hlavní jídlo a k tomu malý nápoj. Lidé si přiobjednávají nejčastěji polévku či malé zeleninové saláty jako přílohu, z nápojů restaurace stále častěji nabízejí třeba kvalitní, ale dražší domácí limonády,“ vypočítává Vystrčil.

Společnost Edenred sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu od prosince 2015. Ty se za tu dobu zvýšily o více než čtvrtinu. Výrazně také roste rozdíl mezi útratami lidí v Praze a Brně a ostatními regiony. „Zatímco v roce 2015 zaplatili Pražané za oběd v restauraci v průměru o 19 korun více než v Jihlavě, kde jsou ceny dlouhodobě nejnižší, v prosinci již byl rozdíl přes 26 korun,“ říká Zbyněk Vystrčil. O něco méně se pak zvětšil odstup Brna od dalších tuzemských měst.

Další vývoj cen v restauracích i útrat lidí bude podle něj záležet zejména na tom, jak se bude dařit tuzemské ekonomice, a na spotřebitelské náladě lidí.

Na růst cen a útrat reagují i firmy. Již téměř polovina firem (47 %), které nabízejí svým zaměstnancům papírové stravenky, překročila jejich stokorunovou výši. U stravenkové karty Ticket Restaurant® je to již 97 % firem.

V loňském roce byla sazba stanovena na 123 korun, od 1. ledna letošního roku pak vstoupila v platnost nová vyhláška zvyšující její denní sazbu až na 131 Kč.

Podle Zbyňka Vystrčila na tuto hodnotu dosáhnou letos mnohem častěji zaměstnanci firem, které využívají stravenkové karty Ticket Restaurant Card, než ti, kdo mají papírové stravenky.

Ticket Restaurant® Card Index

Výstřižek.PNG

Není-li uvedeno jinak, hodnoty jsou v Kč.

Výstřižek.PNG