CENY OBĚDŮ ROSTOU TAM, KDE JE NEJLEVNĚJI. MENŠÍ MĚSTA SROVNÁVAJÍ KROK S PRAHOU A BRNEM | tiskové zprávy | Edenred

CENY OBĚDŮ ROSTOU TAM, KDE JE NEJLEVNĚJI. MENŠÍ MĚSTA SROVNÁVAJÍ KROK S PRAHOU A BRNEM.

20. 6. 2017

Češi za oběd letos v červnu v průměru zaplatili 108,20 koruny. To je sice o 5 korun a 40 haléřů více než před rokem, ale jen o dvacetník v porovnání s letošním březnem. Zatímco na začátku roku rychlý růst táhla největší města jako Praha a Brno, nyní jdou útraty směrem nahoru nejrychleji tam, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevnější.

V Ostravě tak lidé v červnu zaplatili v porovnání s březnem za oběd o 80 haléřů více než v březnu, šedesát haléřů si připlatí lidé v Ústí nad Labem, padesátník pak v Jihlavě a Olomouci. I přes cenový růst ale tato města stále zůstávají na chvostu cenové mapy – Olomouc s Jihlavou jsou jedinými tuzemskými krajskými sídly, kde lze oběd pořídit v průměru za méně než stokorunu. Prokázal to Ticket Restaurant® Card Index. Ten je sestavený z plateb více než 60 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří přes 800 tisíc transakcí v síti Mastercard v restauracích všech tuzemských regionů.

Podle indexu začaly útraty Čechů za obědy postupně růst od loňského října, v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Výraznější nárůst nastal v prosinci, kdy vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb v restauracích. „Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, tedy Praze a Brně a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a Českých Budějovicích. Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí neméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání. Restaurace zde zjevně s ohledem na kupní sílu lidí rozložily cenový růst na delší období,“ uvedl manažer Ticket Restaurant® Jiří Brych.

Aktuální celorepublikový průměr se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky. Ta dnes činí 109 Kč. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.

V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů nižší. „U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun,“ říká Jiří Brych.

Společnost Edenred bude pravidelně sledovat reálné útraty zaměstnanců za obědy formou Ticket Restaurant® Card Indexu a zveřejňovat výsledky na svých webových stránkách www.edenred.cz.

Tisková zpráva 20.6.2017