Obed
IDEÁLNÍ STRAVENKA | STRAVENKY | TICKET RESTAURANT

123 Kč – nejvýhodnější hodnota stravenky

9. 1. 2019

V posledních letech se pravidelně zvyšuje hodnota ideální stravenky, tedy dostatečná hodnota, se kterou zaměstnanci mohou zaplatit za celý svůj oběd. Přečtěte si, proč tomu tak je a jak roste cena průměrné útraty za oběd v regionech.

Hodnota takové ideální stravenky je dána vyhláškou ministerstva práce a sociálních věcí (č. 333/2018 Sb.), kterou se zvyšuje stravné na služebních cestách a s tím spojený příspěvek na stravování.

Co je příčinou rychlého růstu útrat za obědy?

Pokud se zaměříme na poslední čtvrtletí loňského roku, tak to bylo zejména zdražování surovin v čele se zeleninou, které se projevilo také mírným nárůstem cen jídel v restauracích. Zároveň si Češi stále častěji vybírají o něco dražší jídla než dříve, trendem jsou zdravá a kvalitní jídla a potraviny. Kuchaři vaří z lepších a kvalitnějších surovin a takové pokrmy logicky stojí více peněz. Tento trend pozorujeme i my, v růstu zájmu o program FOOD. Neznáte program FOOD? Přečtěte si o něm zde a přidejte se i vy do sítě restaurací FOOD.

Vůbec nejvíce lidé za jídlo v restauraci utrácejí v Praze, je to jediné místo v Česku, kde za oběd v průměru zaplatí přes 130 korun. Zároveň zde útraty i nejrychleji rostou – během tří let je to skoro o pětinu. Nejpomalejší je nárůst na severu Čech – během tří let se útraty v Ústeckém i Libereckém kraji zvýšily jen o cca 15 procent.

Na růst cen a útrat reagují i firmy. Svůj příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota „nejčastější“ stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí plných 25 procent firem.

Vývoj cen

Vývoj cen2

Vývoj NH