2025-05-27
Zvyky a zlozvyky na českém talíři

1 Necháváme se ovlivnit cenou
- Stále více přemýšlíme nad cenou stravování.
- Třetina Čechů za jídlo utratí 20–30 % příjmů.
- Polovina Čechů přemýšlí při vaření nad cenou jídla více než před rokem.
- 41 % respondentů přiměl dosavadní růst cen k vyšší kreativitě při vaření.


2 Málo času, nevhodné prostředí
- U oběda příliš spěcháme.
- Jen minimum strávníků jí déle než 30 minut.
- Podle doporučení expertů bychom měli obědváním strávit delší dobu.
- Nejčastěji v práci obědváme jídla, která jsme si přinesli z domova
- Do restaurace na oběd obvykle zavítá třetina zaměstnanců.
- Desetina z nás obědvá jídlo z prodejny potravin.



3 Jíme příliš mnoho masa
- Až 78 % Čechů jí maso 3x týdně a častěji.
- Více než 30 % z nás si dopřává maso k obědu nejméně 5x do týdne! (Doporučená týdenní dávka jsou 3 porce masa, 350–500 g.)
- Bezmasé alternativy dnes běžně nabízí až 97 % restaurací.


4 Jíme málo zeleniny
- Až 43 % Čechů si myslí, že konzumuje dostatečné množství zeleniny.
- Přitom pouze 3 % z nich konzumuje více než 4 porce zeleniny denně! Doporučená denní dávka: 4 porce = 400 g.


Dlouhodobě se naše stravovací návyky zlepšují, oproti zbytku Evropy ale máme nižší motivaci je změnit.
Seznamte se s obsahem tiskové zprávy
* Průzkumu se v České republice zúčastnilo celkem 3 983 respondentů z držitelů karet Edenred.