2025-10-21
Výsledky průzkumu FOOD Barometr 2025
Stravování zdražuje
- Ceny stravování v restauracích navzdory zpomalení inflace i nadále stoupají. Průměrná částka za polední menu překročila hranici 197 Kč.
- Ceny obědů od roku 2020 zdražily o 58 Kč.
Průměrná cena oběda v ČR (září 2025)

5 dopadů růstu cen na naše stravování
- Restaurace přicházejí o zákazníky
- Šetříme na potravinách
- Přestáváme myslet na zdraví
- Vynecháváme nápoj a polévku
- Výrazně stoupá obliba poledního menu za výhodnější cenu
Kde se stravujeme nejčastěji

Podle čeho si zákazníci vybírají restauraci v době oběda?

Šetříme na potravinách a nakupujeme ve slevách
- 70 % respondentů nakupuje alespoň polovinu košíku ve slevách
- Jen 6 % respondentů uvádí, že jim na slevách nezáleží
- Až 37 % Čechů uvedlo, že jí lépe a pravidelně díky stravenkám
- Mezi nákupy je lednice mnoha Čechů prázdná nebo téměř prázdná
- Kupujeme vysoce zpracované potraviny, přičemž tento pojem zná pouze 59 % dotazovaných

Šetříme na zdraví – poptávka po zdravých jídlech klesá
- Pouze 45 % strávníků očekává od restaurací zdravější nabídku. To je o 12 % méně než loni.
- Jen 19 % restaurací zaznamenalo letos zvýšenou poptávku po zdravých pokrmech. To je o 5 % méně než v loňském roce.
- 44 % restauratérů věří, že zákazníci ocení nabídku zdravějších jídel.
Co nás motivuje jíst zdravěji?

Roste význam poledního menu
- 47 % strávníků si obvykle vybírá restauraci podle nabídky poledního menu.
- Nejvíce Čechů by chtělo za oběd utratit mezi 121–160 Kč. Reálné ceny jsou ale jiné.
- Restaurace dokládají průměrnou útratu kolem 180–200 Kč

Video z tiskové konference najdete ZDE
Barometr FOOD – Evropský průzkum stravovacích návyků v ČR
Základní informace:
- Sběr odpovědí letošního průzkumu probíhal od 20. srpna 2025 do 18. září 2025.
- Průzkum strávníků v ČR: 3540 respondentů
- Průzkum restaurací v ČR: 95 provozovatelů
- Globálně: 52 016 strávníků a 1 136 restauratérů ve 21 zemích.