Zpět na přehled článků

2024-02-07

Připravujete si někdy oběd do krabičky?

Přestože často může být nedostatek času skutečným problémem, důležité je si uvědomit, kolik benefitů příprava jídla dopředu přináší. Toto vědomí nám může pomoct překonat počáteční nechuť více se nad svým časem zamyslet a lépe si jej rozvrhnout.

Samozřejmě i bez každodenní přípravy vlastního jídla lze zhubnout nebo si udržovat váhu, ale pojďme si na úvod shrnout hlavní výhody přípravy obědů do krabiček:

  1. Oběd si můžeme přizpůsobit přímo na míru naší chuti a individuálním nutričním potřebám.
  2. Máme přehled o velikosti své porce, tudíž se nepřejídáme.
  3. Máme kontrolu nad složením pokrmů. Můžeme si dopřát kvalitní čerstvé suroviny bez zbytečných dochucovadel a konzervantů.
  4. Jídlo budeme mít vždy po ruce a nebudeme jej odkládat na neurčito. Lépe tím dodržíme pravidelnost stravování.
  5. Nemusíme hledat restauraci s dostatečně kvalitní stravou, šetříme tak čas i peníze a nestresujeme se.
  6. Jídelníček si můžeme předem naplánovat a tím pádem efektivněji využívat slevové akce a ušetřit.
  7. Nebudeme si vybírat jídlo hladoví, takže nebudeme sklouzávat k výběru méně vhodné varianty, která nezapadne do našeho redukčního jídelníčku.

kure-se-salatem-obed-wellbeing_864x540px_1

Jak si krabičku rychle připravit?

Samotná příprava nemusí zabrat tolik času, kolik by se nám mohlo zdát. Pokud vaříme jakýkoliv chod, můžeme přidat o něco více ingrediencí. Za velmi podobný čas s podobnou spotřebou energie tak uvaříme porci navíc, kterou můžeme uchovat v lednici na další den nebo zamrazit.

Připravit si takto lze například maso nebo omáčku, které poté kombinujeme s jinými přílohami a zeleninou. Každý den tak můžeme mít jiný, originální pokrm a zároveň ušetřit čas předchozí svědomitou přípravou.

Při zamrazování potravin ovšem dejme pozor, zda jsou k tomu vhodné. To se týká především příloh, jako jsou brambory, těstoviny nebo některé druhy zeleniny, které se ke zmražení a opětovnému využití nehodí. Naopak již výše zmíněné maso a omáčky lze zamrazit snadno a jejich kvalita tím neutrpí.

Čas na přípravu nám zkrátí i některé způsoby tepelné úpravy. Nejen při přípravě krabiček nám může být velkým pomocníkem parní hrnec. Hodí se na přípravu masa, zeleniny i některých příloh, jako jsou rýže, bulgur či pohanka.

Můžeme do něj naskládat jednotlivé suroviny a on je připraví všechny najednou, to uspoří čas i energie při mytí nádobí. Na nás už potom zůstává jen naskládat jídlo do krabiček. Podobně jednoduchá je i příprava v troubě. V jednom pekáči můžeme upéct maso se zeleninou i brambory.

Přípravu mohou urychlit i předpřipravené ingredience. Kupříkladu mražená či sterilovaná zelenina jsou také vhodné alternativy a nemusíme se zdržovat jejich loupáním a krájením. Mnoho času ušetří i konzervované luštěniny jako cizrna nebo fazole, u kterých se již nemusíme zabývat jejich namáčením a vařením.

Co když opravdu nestíhám?

Potom existují jídla, která se bez nadsázky dají připravit za pět minut. Kuskus zalijeme horkou vodou a přidáme tuňáka z konzervy a zeleninu. Těchto potravin si můžeme udělat i větší zásobu pro případ časové nouze.

Všichni víme, že lepší je vždy upřednostnit čerstvé suroviny, ale ne vždy se nám podaří vše nachystat a koupit. Nevěšte proto hlavu, když si jednou za čas pomůžete konzervou. Pokud podle složení na etiketě vybereme tu kvalitní, není na tom nic špatného.

Podobné pokrmy je možné připravit i během obědové pauzy v práci, a dokonce i zde je možné jednotlivé komponenty variovat. Dnes jsou k sehnání i konzervovaná quinoa nebo vakuovaná uvařená rýže. Místo tuňáka můžete přidat třeba tofu, mozzarellu nebo cottage a k tomu libovolnou čerstvou zeleninu, co si koupíte cestou do práce.

Na závěr přidáváme ještě pár tipů, jak udělat jídlo z krabičky chutnější:

  1. Dressing nepřidávejme do salátu hned, ale až těsně před vlastní konzumací, aby salát příliš nezvadl. Nejlepší je nachystat si jej do samostatné krabičky, možností také je dát dressing na dno nádobky a zeleninu naskládat nahoru.
  2. Stejně lze postupovat i s omáčkou. Vyhneme se tak rozmočeným těstovinám.
  3. Používejme krabičky s pořadači, které umožňují oddělit jednotlivé části finálního pokrmu.
  4. Dochucujme čerstvými bylinkami, kterými jídlo doplníme až po ohřátí. Docílíme tak bohatší chuti a pocitu čerstvosti.
  5. Pokud to možnosti našeho pracoviště dovolují, používejme kultivovaně talíř. Lépe se na něm jídlo smísí i ohřeje. Ne každá krabička je vhodná pro mikrovlnný ohřev.

STOB také nabízí na svých stánkách množství receptů, které si můžete do krabičky připravit.

Zpět na přehled článků