Zpět na přehled článků

2024-02-12

Jak by měl vypadat ideálně vyvážený oběd? I.

Lámete si hlavu nad tím, co to konkrétně je „vyvážený oběd“? Jestli to znamená, že všechny suroviny budou ve stejném množství, nebo jde o nějaký poměr živin?

Scrollujte níž a dozvíte se odpověď!

Za „vyvážený“ považujeme takový oběd, který obsahuje všechny živiny – bílkoviny, tuky i sacharidy. Oběd by měl být největším jídlem z celého dne, tudíž bychom jeho prostřednictvím měli přijmout zhruba třetinu celodenního energetického příjmu.

V praxi to například znamená, že pokud za celý den zkonzumujeme jídlo s energetickou hodnotou 8 000 kJ, tak oběd by měl odpovídat asi 2 600 kJ.

To máme čísla, ale co konkrétně si k tomu obědu dát?

Zařaďme jako zdroj bílkoviny…

Velmi často se zejména u žen setkáváme s jídelníčky, kterým jako bílkovinná složka dominuje krůtí nebo ještě častěji kuřecí prso, protože je „dietní“. To je ovšem zbytečné dogma. Důležité je druhy masa střídat.

Konzumací červeného masa například kromě bílkovin dodáváme tělu i železo, zinek, selen nebo vitamín B12 . I vepřové maso lze vybrat libové. Kupříkladu 150 g vepřové krkovice obsahuje 24 g tuku, zatímco libová pečeně pouze 6 g. Ačkoliv je to stále 3x více než v případě kuřecího prsa, pestrost jídelníčku je také jedním z klíčů ke zdraví.

vyvazeny-talir-wellbeing_864x540px_1

Zapomínat bychom neměli na ryby, ty bychom si měli dopřát ideálně 2x týdně, ačkoliv toto množství v našich zeměpisných šířkách dodržuje asi málokdo.

Na našem jídelníčku se mohou objevit ryby s malým podílem tuku, jako jsou třeba sladkovodní štika a candát nebo mořská treska, ale také tučné ryby jako losos, tuňák nebo makrela. Ani tučných druhů se v případě ryb skutečně bát nemusíme, poněvadž čím více tuku druh má, tím víc obsahuje omega 3 mastných kyselin.

Jako vždy je potřeba dbát na kvalitu surovin, množství, které si k jídlu připravíme, a také na vhodný způsob přípravy. Ideální je, stejně jako u masa, vaření nebo pečení.

Maso ale nepotřebujeme konzumovat každý den. Někdy není od věci jej nahradit jiným zdrojem bílkovin – luštěninami, mléčnými výrobky, vejci, tofu nebo tempehem (výrobek ze sójových bobů s ušlechtilou plísní).

Nevíte, jak na chutný bezmasý oběd?

Zpět na přehled článků