2018-10-24
5 výhod 100 korunových stravenek pro vás i vaše zaměstnance
Firmy v Česku letos výrazně zvyšují příspěvky na stravování zaměstnanců. Nejčastější výše stravenky se tak dostala na 100 Kč. Navýšení si pochvalují nejen zaměstnanci, ale i zaměstnavatelé. Zjistěte i vy, jaké jsou výhody 100 Kč a vyšších hodnot stravenek:
- Daňové zvýhodnění Zvýšení příspěvku na stravování je logický krok, firmy si totiž mohou nárůst vložit do nákladů a snížit tak svůj daňový základ, zaměstnanci zase neodvádějí ze stravenek sociální a zdravotní pojištění. Příspěvek na stravné ve formě stravenek je navíc o 48 % výhodnější než finanční příspěvek ke mzdě. Výše daňově nejvýhodnější stravenky se mění každý rok. Letos je její hodnota 118 Kč.
- Jdete s dobou Sledovat a řídit se trendy z oblasti HR je pro řadu firem stěžejní. Zaspat v oblasti benefitů se vám může v budoucnu vymstít. U stravenek je vidět největší posun. Firmy přecházejí z papírových verzí na elektronické, a to jim umožňuje jednodušeji zvyšovat hodnotu stravenek. Po sedmi letech tak hodnota nejfrekventovanější stravenky vzrostla na 100 Kč. V letošním roce je zvyšování příspěvku na stravné razantní, změna se dotkla 30 % zaměstnanců v České republice.
- Zvýšení konkurenceschopnosti V době velmi nízké nezaměstnanosti hledají firmy co nejefektivnější cesty, jak zaměstnancům přilepšit. Boj o zaměstnance a jejich přetahování je v současnosti na denním pořádku. Proto se firmy snaží mít lepší benefity než konkurence. Navyšováním hodnoty stravenek dávají firmy svým zaměstnancům na vědomí, že si váží jejich práce a pečují o jejich zdraví a pracovní pohodu. Spokojení zaměstnanci jsou loajálnější, výkonnější a motivovaní.
- Menší doplatky za obědy I přes nárůst příspěvků na stravování stále většina zaměstnanců na oběd doplácí ze svého. Podle TRC indexu, který je sestaven na základě více než 1,2 milionu transakcí v době oběda v restauracích a jídelnách po celé ČR, je aktuálně průměrná cena oběda 115 Kč. To je o 13 Kč víc než před dvěma lety. Zdražování obědů je důsledek nejen legislativních změn, ale i vyšších požadavků na kvalitu potravin samotných strávníků.
- Benefit pro každého Stravenky jsou oproti jiným benefitům dostupné pro každého zaměstnance bez ohledu na pohlaví, pozici nebo dobu strávenou ve firmě. Zaměstnanci si díky stravenkám a stravenkovým kartám můžou dopřát oběd, jaký chtějí, ať už preferují tradiční českou kuchyni nebo se striktně drží zdravého životního stylu. Na popularitě získávají hlavně elektronické stravenky, které jsou komfortnější a nehrozí u nich poškození jako u klasických papírových stravenek.
Zajímá vás, jaké další výhody mají papírové a elektronické stravenky Ticket Restaurant? Nebo jak zlepšit spokojenost vašich zaměstnanců? Zjistěte více na: https://www.edenred.cz/spoluprace/zamestnavatel