Back to the article list

2018-02-05

118 Kč - nejvýhodnější výše stravenky pro firmy i zaměstnance

Proč právě 118 Kč?
Pro letošní rok 2018 se částka, ze které se počítá dobrovolný příspěvek na stravování, zvýšila na 93 Kč. Z této částky se podle zákona o daních z příjmů vypočítává maximálně daňově uznatelná výše příspěvku na stravování 70 % z 93 Kč = 65,10 Kč. Tato částka je pro zaměstnavatele maximální výší daňově uznatelného nákladu a tvoří 55% hodnoty stravenky. Při dopočítání 45% příspěvku zaměstnance, dojdeme k částce 118 Kč, která odpovídá nominální hodnotě stravenky či stravenkové karty Ticket Restaurant® při maximálním využití všech daňových výhod.

Čas navýšit hodnotu
Stravenky patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji poskytované zaměstnanecké benefity. V České republice je používá až 1,3 milionu zaměstnanců. Hodnota denního příspěvku na stravování za strany zaměstnavatelů však výrazně zaostává za průměrnou cenou oběda v restauracích, která se pohybuje mírně nad 100 Kč. Zaměstnanci si tak musí doplácet za oběd ze svého.

Daňově výhodné pro firmy i zaměstnance
Často diskutovaná je daňová výhodnost stravenek pro zaměstnavatele i zaměstnance. Investice do zaměstnanců pomocí zaměstnaneckých benefitů je až o polovinu výhodnější než investice do mzdy. Při navýšení samotné mzdy se totiž navyšují i poplatky za sociální a zdravotní pojištění.

Zajímá vás, jaké další výhody mají poukázky na stravování a volný čas? Nebo jak zlepšit spokojenost vašich zaměstnanců?

Více informací zde.

Back to the article list