Program FOOD pro ty, kteří chtějí lépe jíst

Program FOOD podporuje kvalitní a vyvážené stravování, které přispívá ke zlepšování zdravého životního stylu. Program iniciovala Evropská unie v roce 2009 na základě alarmujících statistických údajů o rostoucí obezitě v Evropě.

Cíle programu

  • Zlepšení nutričních hodnot jídel nabízených v restauracích.
  • Informování spotřebitelů o nabídce jídel.
  • Vytvoření sítě restaurací FOOD.

Metodika programu

Informační kampaň

  • Restaurace – tipy, jak zatraktivnit polední nabídku.
  • Strávník – jednoduchá doporučení, jak si vybírat a sestavit svůj oběd, který přispěje ke zdravému životnímu stylu.

FOOD v Evropě

Do programu se v rámci skupiny Edenred zapojilo 8 evropských zemí:

  • Belgie
  • Česká republika
  • Francie
  • Itálie
  • Portugalsko
  • Slovensko
  • Španělsko
  • Švédsko

  

Konference FOOD 

Dne 4. března 2015 proběhla tisková konference na téma Zdravější obědy v pracovním týdnu a FOOD program.

Stáhnout prezentaci

 

 

FOOD mapa zemí


Proč právě Edenred?

Jedno je jisté: Kvalitní stravování ovlivňuje produktivitu práce

Edenred se k programu připojil hned na jeho počátku. Díky stravenkám Ticket Restaurant® má jedinečnou možnost oslovovat cca 500 000 strávníků a zároveň 32 000 partnerských provozoven, z nichž je 20 000 restaurací po celé České republice.

Stravenková síť umožňuje souběžnou komunikaci se dvěma hlavními cílovými skupinami. Díky tomu lze dosáhnout lepších výsledků a postupovat jednotně.

Restaurace FOOD

V síti je nyní 600 restaurací a počet narůstá.

Síť vytváříme díky nominacím držitelů stravenek Ticket Restaurant®. Každá restaurace však musí splňovat kritéria programu FOOD.

Restaurace FOOD musí splňovat alespoň 5 z 8 kritérií:

  • Pokud restaurace nabízí polední menu, má v nabídce vždy i méně energeticky náročnou polévku (např. vývar) nebo je možné si k vydatnější polévce vybrat méně energeticky náročný druhý chod (např. salát).
  • Restaurace nabízí objednání polovičních porcí nejen pro děti.
  • V nabídce příloh má restaurace i zeleninové přílohy.
  • Restaurace nabízí i jiné než smažené přílohy.
  • Restaurace zařazuje do svých denních menu alespoň 2x týdně jedno čistě zeleninové nesmažené hlavní jídlo.
  • Restaurace nabízí zeleninové saláty jako hlavní jídlo.
  • K hlavním jídlům je možné si objednat menší porci zeleninového salátu nebo je salát pevnou součástí denních nabídek hlavních jídel.
  • Restaurace má v nabídce hotových jídel také jídla méně kalorická, nesmažené zeleninové pokrmy, saláty z čerstvé zeleniny nebo jinak a méně náročně připravená jídla (dušená, vařená v páře, pečená apod.).

Nominujte vaši oblíbenou restauraci a přispějte k vytvoření databáze dobrých restaurací zde.

Odborným garantem programu FOOD je odborné konsorcium PPP (Public-Private Partnership), složené z 21 partnerů ze všech zúčastněných zemí.

V České republice je odborným garantem Občanské sdružení Hravě žij zdravě, o. s. se svým projektem STOB (Stop Obezitě), který pomáhá nejenom lidem hubnout s rozumem, ale i propagovat zdravý životní styl jako prevenci obezity u dospělých a dětí. STOB spolupracuje na přípravě metodiky programu FOOD v České republice.