Stravenkový paušál: Co vyplynulo ze semináře s daňovým poradcem

Stravenkový paušál: Co vyplynulo ze semináře s daňovým poradcem

Czech Republic

Stravenkový paušál: Co vyplynulo ze semináře s daňovým poradcem

25. 1. 2021

Zájem o online semináře o daňových aspektech stravenek v porovnání se stravenkovým paušálem zcela předčil naše očekávání i kapacity jednotlivých termínů. Níže najdete souhrn těch nejdůležitějších informací ze semináře, o které se podělil náš host Mgr. Ing. Petr Frisch, daňový poradce společnosti Pro Factum Consulting, a Ing. Jakub Ryba, ředitel marketingu a inovací Edenred.

Je paušál skutečně to samé jako stravenka či stravenková karta?

Nejedná se o stejný typ daňové úlevy na straně zaměstnance a zaměstnavatele jako u stravenek. Naopak, právní konstrukce stravenkového paušálu je zcela opačná, díky čemuž se v mnoha případech značně liší i úspora na straně zaměstnance a zaměstnavatele.

Stravenka je na straně zaměstnance vždy a v jakékoli výši plně osvobozena od daní, sociálního a zdravotního pojištění. Jinými slovy - co poskytnete formou stravenky, dostane zaměstnanec bez jakékoliv srážky. Zatímco paušál je v roce 2021 limitován částkou 75,60 Kč, nad kterou již zaměstnanec platí daň i sociální a zdravotní pojištění.

Naopak na straně zaměstnavatele je paušál sice daňovým nákladem v neomezené výši a stravenka je daňově uznatelná pouze do výše 75,60 Kč. V souhrnu zaměstnanec + zaměstnavatel je však v případě příspěvku zaměstnavatele nad 75,60 Kč nebo u delších pracovních směn výhodnější stravenka.

Stravenka vs paušál: denní úspora pro jednoho zaměstnance a zaměstnavatele na daních a odvodech v roce 2021

Tablulka_NH2021_600px_2.png

Pro koho je tedy výhodnější nepeněžitý příspěvek na stravování (stravenka)?

U běžného typu poskytování stravenek se může zdát, že stravenkový paušál nabízí stejný benefit se stejným daňovým zvýhodněním, avšak v mnoha případech, z nichž některý je platný snad pro každou společnost či organizaci, paušál narazí na nemalou řadu komplikací, pokud:

  1. Přispíváte na stravování více než 75,60 Kč.
  2. Poskytujete příspěvek zaměstnancům na home office (z důvodu prokazování odpracovaného času – v případě stravenek nutno prokázat 3 hodiny, v případě paušálu celou směnu).
  3. Vaši zaměstnanci pracují i na delší směny (více než 11h), nebo naopak směnu nedokončí. U dlouhé směny lze přiznat pouze 1x paušál, avšak 2x stravenku.
  4. Máte obavy z možné kontroly ze strany FÚ, které jsou instruovány, aby kontrolovaly zda nedochází k nahrazování mzdy stravenkovým paušálem.
  5. Poskytujete stravné i zaměstnancům na DPP, DPČ nebo bývalým zaměstnancům (ve veřejné sféře to má další specifika).
  6. Máte jako státní organizace již vlastní kantýnu.
  7. Poskytujete příspěvek na stravné dopředu.
  8. Je Vaše společnost/organizace ve ztrátě.
  9. Máte část zaměstnanců v exekučním řízení – i když paušál nepodléhá srážkám ze mzdy dle § 299 občanského soudního řádu, není toto řešeno žádnou prováděcí vyhláškou. Paušál tak nelze exekuovat srážkou ze mzdy, ale nelze ho odlišit od příjmu zaměstnance na jeho bankovním účtu.
  10. Chcete podporovat správné a vyvážené stravování zaměstnanců, tedy jejich zdraví, výkonnost a spokojenost.
  11. Se obáváte, že případných cca 1 500 Kč ztratí svoji motivační funkci ke zdravému stravování a časem splyne se mzdou (přestane být „benefitem“).

Zajímá Vás více?

Podívejte se na záznam semináře, stáhněte si prezentaci nebo přehledovou infografiku.

Spustit záznam

Stáhnout prezentaci

Stáhnout infografiku

V souvislosti se stravenkovým paušálem bychom Vám rádi doporučili také průzkum Spotřebitelského fóra o případných změnách chování a stravovacích zvyků zaměstnanců při vyplácení příspěvku formou paušálu, který najdete ZDE.

Další články

EDENRED CARD versus stravovací paušál

Porovnejte si oba dva systémy

Číst více9. 1. 2024

Stravenka roku 2024 má hodnotu 211 Kč

Dopřejte vašim zaměstnancům plnohodnotný oběd za jednu stravenku.

Číst více21. 12. 2023

Nový vzhled stravenek Ticket Restaurant od 1. 10. 2023

Dovolujeme si vás informovat, že od 1. 10. 2023 začneme vydávat stravenky Ticket Restaurant v novém designu pro rok 2024.

Číst více22. 9. 2023