CAR_web_banner_03_FOOD_800x380

Zvyky a zlozvyky na českém talíři

27. 5. 2025

1 Necháváme se ovlivnit cenou

  • Stále více přemýšlíme nad cenou stravování.
  • Třetina Čechů za jídlo utratí 20–30 % příjmů.
  • Polovina Čechů přemýšlí při vaření nad cenou jídla více než před rokem.
  • 41 % respondentů přiměl dosavadní růst cen k vyšší kreativitě při vaření.


2 Málo času, nevhodné prostředí

  • U oběda příliš spěcháme.
  • Jen minimum strávníků jí déle než 30 minut.
  • Podle doporučení expertů bychom měli obědváním strávit delší dobu.
  • Nejčastěji v práci obědváme jídla, která jsme si přinesli z domova
  • Do restaurace na oběd obvykle zavítá třetina zaměstnanců.
  • Desetina z nás obědvá jídlo z prodejny potravin.


3 Jíme příliš mnoho masa

  • 78 % Čechů jí maso 3x týdně a častěji.
  • Více než 30 % z nás si dopřává maso k obědu nejméně 5x do týdne! (Doporučená týdenní dávka jsou 3 porce masa, 350–500 g.)
  • Bezmasé alternativy dnes běžně nabízí až 97 % restaurací.


4 Jíme málo zeleniny

  • 43 % Čechů si myslí, že konzumuje dostatečné množství zeleniny.
  • Přitom pouze 3 % z nich konzumuje více než 4 porce zeleniny denně! Doporučená denní dávka: 4 porce = 400 g.


Dlouhodobě se naše stravovací návyky zlepšují, oproti zbytku Evropy ale máme nižší motivaci je změnit.

Pojďme to změnit


Seznamte se s obsahem tiskové zprávy


* Průzkumu se v České republice zúčastnilo celkem 3 983 respondentů z držitelů karet Edenred.