FOOD_banner-web_11-2025

Výsledky průzkumu FOOD Barometr 2025

21. 10. 2025

Stravování zdražuje

  • Ceny stravování v restauracích navzdory zpomalení inflace i nadále stoupají. Průměrná částka za polední menu překročila hranici 197 Kč.
  • Ceny obědů od roku 2020 zdražily o 58 Kč.

Průměrná cena oběda v ČR (září 2025)

FOOD_graf_02a

5 dopadů růstu cen na naše stravování

  • Restaurace přicházejí o zákazníky
  • Šetříme na potravinách
  • Přestáváme myslet na zdraví
  • Vynecháváme nápoj a polévku
  • Výrazně stoupá obliba poledního menu za výhodnější cenu


Kde se stravujeme nejčastěji

TZ-ceny-graf_02

Podle čeho si zákazníci vybírají restauraci v době oběda?

FOOD_03

Šetříme na potravinách a nakupujeme ve slevách

  • 70 % respondentů nakupuje alespoň polovinu košíku ve slevách
  • Jen 6 % respondentů uvádí, že jim na slevách nezáleží
  • 37 % Čechů uvedlo, že jí lépe a pravidelně díky stravenkám
  • Mezi nákupy je lednice mnoha Čechů prázdná nebo téměř prázdná
  • Kupujeme vysoce zpracované potraviny, přičemž tento pojem zná pouze 59 % dotazovaných

FOOD_04

Šetříme na zdraví – poptávka po zdravých jídlech klesá

  • Pouze 45 % strávníků očekává od restaurací zdravější nabídku. To je o 12 % méně než loni.
  • Jen 19 % restaurací zaznamenalo letos zvýšenou poptávku po zdravých pokrmech. To je o 5 % méně než v loňském roce.
  • 44 % restauratérů věří, že zákazníci ocení nabídku zdravějších jídel.

Co nás motivuje jíst zdravěji?

FOOD_05

Roste význam poledního menu

  • 47 % strávníků si obvykle vybírá restauraci podle nabídky poledního menu.
  • Nejvíce Čechů by chtělo za oběd utratit mezi 121–160 Kč. Reálné ceny jsou ale jiné.
  • Restaurace dokládají průměrnou útratu kolem 180–200 Kč

FOOD_06

Video z tiskové konference najdete ZDE



Barometr FOOD – Evropský průzkum stravovacích návyků v ČR
Základní informace:

  • Sběr odpovědí letošního průzkumu probíhal od 20. srpna 2025 do 18. září 2025.
  • Průzkum strávníků v ČR: 3540 respondentů
  • Průzkum restaurací v ČR: 95 provozovatelů
  • Globálně: 52 016 strávníků a 1 136 restauratérů ve 21 zemích.