Zájem o online semináře o daňových aspektech stravenek v porovnání se stravenkovým paušálem zcela předčil naše očekávání i kapacity jednotlivých termínů. Níže najdete souhrn těch nejdůležitějších informací ze semináře, o které se podělil náš host Mgr. Ing. Petr Frisch, daňový poradce společnosti Pro Factum Consulting, a Ing. Jakub Ryba, ředitel marketingu a inovací Edenred.
Nejedná se o stejný typ daňové úlevy na straně zaměstnance a zaměstnavatele jako u stravenek. Naopak, právní konstrukce stravenkového paušálu je zcela opačná, díky čemuž se v mnoha případech značně liší i úspora na straně zaměstnance a zaměstnavatele.
Stravenka je na straně zaměstnance vždy a v jakékoli výši plně osvobozena od daní, sociálního a zdravotního pojištění. Jinými slovy - co poskytnete formou stravenky, dostane zaměstnanec bez jakékoliv srážky. Zatímco paušál je v roce 2021 limitován částkou 75,60 Kč, nad kterou již zaměstnanec platí daň i sociální a zdravotní pojištění.
Naopak na straně zaměstnavatele je paušál sice daňovým nákladem v neomezené výši a stravenka je daňově uznatelná pouze do výše 75,60 Kč. V souhrnu zaměstnanec + zaměstnavatel je však v případě příspěvku zaměstnavatele nad 75,60 Kč nebo u delších pracovních směn výhodnější stravenka.
U běžného typu poskytování stravenek se může zdát, že stravenkový paušál nabízí stejný benefit se stejným daňovým zvýhodněním, avšak v mnoha případech, z nichž některý je platný snad pro každou společnost či organizaci, paušál narazí na nemalou řadu komplikací, pokud:
Podívejte se na záznam semináře, stáhněte si prezentaci nebo přehledovou infografiku.
Vaše případné dotazy rádi zodpovíme na dalších, nově vypsaných seminářích, které jsou zdarma a budou se konat:
V souvislosti se stravenkovým paušálem bychom Vám rádi doporučili také průzkum Spotřebitelského fóra o případných změnách chování a stravovacích zvyků zaměstnanců při vyplácení příspěvku formou paušálu, který najdete ZDE.
Treat your employees to a full lunch for 1 meal voucher.
An exceptional increase has been made to meal vouchers, raising them to CZK 180
Evropský program usilující ve spolupráci se zapojenými restauracemi o kvalitní stravování zaměstnanců v průběhu pracovního dne.